Odchov jalovic z pohledu welfare zvířat - Vobinušková, Zlata (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce bylo posoudit a porovnat podmínky při odchovu jalovic ustájených ve dvou různých stájích z hlediska zajištění pohody zvířat. Porovnávání probíhalo v zemědělských podnicích s chovem jalovic českého strakatého skotu. Do sledování byly zařazeny skupiny jalovic (kříženky českého strakatého skotu) ze jmenovaných družstev. Obě skupiny čítaly 42 kusů jalovic. Sledování proběhlo ve volné odchovně Kámen a ve vazné odchovně ve Křeči. Pro etologické sledování byla zvolena metoda přímého skupinového pozorování s délkou intervalu 10 minut. Sledovány byly aktivity: příjem krmiva, stání, ležení a pohyb. Kromě těchto základních činností bylo zaznamenáno i komfortní chování, agonistické chování a vokalizace. V obou stájích byly kromě etologického sledování hodnoceny i další parametry, jako např. reprodukční ukazatele, management stáda, samotné stavby, technologie ustájení, bioklima v objektech, pracovní režim ve stáji atd.
Rearing heifers from the perspective of animal welfare
Keywords: welfare; etologie; jalovice; volné a vazné ustájení; welfare; ethology; heifers; open stable and stanchion stable