Informační síť hlavního představitele protirakouského odboje T. G. Masaryka v době první světové války - Koutský, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem předkládané diplomové práce je analýza a rekonstrukce informační sítě hlavního představitele protirakouského odboje v zahraničí T. G. Masaryka v době první světové války v kontextu dobových mezinárodních událostí. Důraz bude kladen jak na zahraniční, tak domácí informační zdroje, přičemž bude poukázáno, jakým způsobem a kým byl T. G. Masaryk o dění v českých zemí, resp. v Rakousko-Uhersku informován a jaký význam tyto informace pro jeho zahraniční aktivity představovaly.
Information network of major representative of anti-Austrian resistance T. G. Masaryk in period of the First World War
Keywords: T. G. Masaryk; Edvard Beneš; Jan Hajšman; Zdeněk Rohla; Miroslav Plesinger-Božinov; zpravodajské služby; špionáž; tajné zprávy; kontrašpionáž; první světová válka; První československý odboj; informační síť; T. G. Masaryk; Edvard Beneš; Jan Hajšman; Zdeněk Rohla; Miroslav Plesinger-Božinov; intelligence services; espionage; secret messages; counterintelligence; First World War; information network