Zbraně v rukou vojenských kaplanů očima řadových vojáků - Rada, Roman (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce si klade za úkol zjistit vztah příslušníků AČR k vojenským kaplanům, a především k jejich používání služební zbraně. Teoretická část sumarizuje legislativní stránku duchovní služby v AČR, připomíná významné osobnosti v historii vojenské duchovní služby a specifikuje odlišnosti pastorační péče v armádě. Zvláštní kapitolou je shrnutí empirického výzkumu bakalářské práce, která přibližuje postoj současných kaplanů k nošení služební zbraně a na níž tato práce volně navazuje. Empirická část je pojata jako kvantitativní výzkum dotazníkovou formou. Získaná data jsou rozklíčována a statisticky vyhodnocena. Poukazují na přístup vojáků k duchovní službě a vyzdvihují její přínos, především při účasti na vojenských misích v zahraničí.
Weapons in the hands of military chaplainsas received by linesoldiers
Keywords: vojenští kaplani; služební zbraně; vojáci; Armáda České republiky; military chaplains; weapons; soldiers; Czech Armed Forces