Vliv pobírání příspěvku na péči na ekonomickou situaci seniorů - Púčková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce "Vliv pobírání příspěvku na péči na ekonomickou situaci seniorů" se zaměřila na výzkum finanční situace u vybraného vzorku respondentů. V teoretické části byl popsán současný stav. Popis je rozdělen na několik částí: vymezení pojmů, komplexní popis příspěvku na péči a metodologickou část. Praktická část je rozdělena na popis cíle práce, metodiku, analýzu a interpretaci dat a diskusi. Cílem práce bylo zjistit odpověď na otázku: "Jak vnímají senioři pobírání příspěvku na péči ve vztahu ke své ekonomické situaci?". K nalezení odpovědi posloužily tři dílčí výzkumné otázky. Pobírání příspěvku na péči má primárně přispět ke zlepšení ekonomické situace zdravotně postižených. Má podpořit setrvání těchto lidí v jejich přirozeném sociálním prostředí a určitým způsobem kompenzovat zvýšené náklady zdravotně postižených osob. Cílem bylo získat informace o tom, zda příspěvek plní tyto funkce. Dále pak, jak vnímají uživatelé jeho pobírání a jak hodnotí jeho výši. Pro vypracování bakalářské práce byla použita strategie kvalitativního výzkumu, metoda nestandardizovaného polostrukturovaného rozhovoru s vybranými seniory. Technikou sběru dat byl individuální hloubkový rozhovor. Cíl práce byl dosažen získáním odpovědí na 3 dílčí výzkumné otázky: 1. Jakým způsobem nahlíží příjemce příspěvku na jeho pobírání? 2. Jak hodnotí vliv příspěvku na jeho ekonomickou situaci? 3. Jak posuzuje, z jaké části pokrývá příspěvek na péči zvýšené náklady, které jsou způsobeny jeho dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem? Zjištěná data jsou analyzována a interpretována. V závěru jsou shrnuta hlavní zjištění výzkumu. Výzkum plně potvrdil správnost koncepce poskytování příspěvku na péči. Rovněž se prokázalo, že by byly potřebné parametrické změny výše příspěvku.
An influence between care allowance and economic situation of people in retirement
Keywords: Sociální zabezpečení; sociální pomoc; příspěvek na péči; senior; finance; Social security; social help; allowance care; senior; finance