Majetkové daně v rozpočtech územních samospráv - Mejdrechová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce bylo charakterizovat současný vývoj a současný stav využívání majetkových daní jako příjmů decentralizovaných úrovní vlád v České republice a jejich následné srovnání s vybranými zeměmi OECD. Ve většině států OECD jsou příjmy členěny na příjmy daňové, přijaté transfery a půjčky. Majetkové daně patří do skupiny daňových příjmů a v České republice zahrnují daň z nemovitosti, daň dědickou, daň darovací, daň z převodu nemovitosti a také daň silniční. Nejdůležitější majetkovou daní je daň z nemovitosti, která tvoří převážnou většinu příjmů z majtekových daní. Příjem z daně z nemovitosti je pro územní samosprávy velice důležitý, jelikož je to jediná daň, která plyne přímo do územních rozpočtů.
Property taxes in municipal authority's budgets
Keywords: územní samospráva; majetkové daně; daň z nemovitosti; darovací daň; daň dědická; daň z převodu nemovitosti; municipal authority; property taxes; realty tax; death duty; gift tax; real estate-transfer tax