Vliv turbidity vody na efektivitu odchytu vodního hmyzu světelnou pastí - Čihák, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je podrobně určit vliv turbidity vody na efektivitu odchytu vodního hmyzu světelnou pastí. Experimenty se konaly na výukové zahradě PF JU v Českých Budějovicích (48° 58'32.182 "N, 14° 26'54.218" E) v průběhu dvou let. Na zahradu byly umístěny čtyři nádrže o objemu 400 l s různým množstvím rozmíchaného jílu a definovaným množstvím jedinců daného druhu. Zdrojem vodního hmyzu byly okolní rybníky a zahradní jezírko, které leží na výukovém pozemku. K odchytu byly použity podvodní světelné pasti s různou velikostí vstupních otvorů, podle velikosti zkoumaných jedinců. Světelné pasti byly vždy vhozeny v brzkých večerních hodinách a v ranních hodinách vybírány. Ráno byly jedinci z pastí i mimo světelnou past dány do připravených vzorkovnic s koncentrovaným lihem. Jednotlivé vzorky byly později spočítány a s pomocí laboratorní techniky blíže určeny druhy jedinců. Poté byly jednotlivé druhy vodního hmyzu statisticky vyhodnoceny. Výsledkem je, že podvodní světelné pasti jsou dobrou metodou na odchyt vodního hmyzu. Byly vysoce efektivní na odchyt vodních ploštic (klešťanek i znakoplavek), ale málo na dvoukřídlý hmyz (Chaoborus), jak v čisté, tak v turbidních vodách. Tudíž turbidita vody míru odchytu zkoumaného vodního hmyzu v takto malých nádržích neovlivňuje.
An influence of water turbidity on the effectivity of water insects capture rate by subaquatic light traps
Keywords: vodní hmyz; efektivita odchytu; světelná past; průhlednost vody; aquatic insects; capture rate efficiency; light trap; water clarity