Uplatnění Lathyrus pratensis L. v různých typech travních porostů - Bárta, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)
V letech 2007 a 2008 byl sledován výskyt a pokryvnost hrachoru lučního v podhorské oblasti Šumavy (Kaplice - Velký Chuchelec a Rožnov) v nadmořské výšce 580 - 650 m n.m a v oblasti českobudějovické pánve (Kozina u Závrat, v nadmořské výšce 390 - 510 m). Byly studovány podmínky uplatnění hrachoru lučního v různých typech travních porostů při jejich rozdílném využívání a obhospodařování. Byla provedena analýza ekologických podmínek a fytocenologická analýza travních porostů a vyhodnoceno uplatnění hrachoru lučního v různých typologicky odlišných travních porostech. Na lokalitě Velký Chuchelec byly sebrány lusky se semeny hrachoru lučního, která po vyluštění a následném sušení byla použita k určení vzcházivosti v nádobových pokusech s ohledem na možnosti introdukce hrachoru lučního do pícních porostů. V roce 2007 až 2008 v oblasti Kozina u Závrat byl hodnocen výskyt a stupeň napadení rostlin hrachoru lučního (Lathyrus pratensis) padlím pravým (Erysiphe trifolii) s ohledem na zhoršení kvality píce tohoto druhu při jeho napadení tímto patogenem.
The presentation of Lathyrus pratensis L. in different types of grass stands
Lathyrus pratensis
Keywords: Hrachor luční; pokryvnost; trvalé travní porosty; obhospodařování; Meadow peavine; coverage; permanent grasslands; management