Kouření v těhotenství - Brožová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce se zabývá kouřením v těhotenství. Práce je koncipována na dvě části, první část je zaměřena na teoretické vymezení problematiky, druhá část je výzkumná. Teoretická část je rozdělena na tři podkapitoly. První se zabývá samotným těhotenstvím a přípravou na něj. Jsou zde popsány problémy spojené s početím, dále vznikem a dobou trvání těhotenství, změnami v těhotenství a vývojem plodu. Druhá část práce řeší problematiku kouření a problémy spojené s ním. Popisuje škodlivost kouření a zdravotní důsledky, které kouření způsobuje, řeší odvykání a jeho možnosti. Třetí část celou problematiku propojuje a zabývá se, jaký vliv má kouření na plodnost, na průběh těhotenství, jaká jsou rizika pro plod a rizika pro novorozence. Praktická část mapuje situaci kouření u těhotných žen. Má za cíl zjistit, zda ženy v období těhotenství přestávají kouřit, nebo alespoň omezují svoji závislost na cigaretách. Jaké prostředky využívají k omezení či zanechání kouření. Dále zjišťuje, zda si ženy uvědomují rizika a problémy, které kouření může způsobit a kde ženy shánějí informace o škodlivosti kouření, cílem je prozkoumat za jakých okolností těhotné ženy sahají po cigaretě a zda má na kouření během těhotenství vliv sociální prostředí. Výzkum praktické části je prováděn kvantitativně metodou anonymního dotazníku.
Smoking in pregnancy
Keywords: těhotenství; kouření; pregancy; smoking