Posouzení problematiky průjmů u telat ve vybraném chovu s tržní produkcí mléka - Poláčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení průjmových onemocnění u telat v závislosti na úrovni poporodní péče o novorozená telata v chovu skotu s tržní produkcí mléka. Ve vybraném chovu bylo v období 2013 - 2015 vyhodnoceno celkem 299 porodů. Celkový úhyn telat byl pod 7 %, z toho úhyn v důsledku průjmových onemocnění představoval necelá 3 %. Kvalita mleziva byla posouzena ze 74 % jako vynikající. Pasivní imunizace byla ověřována stanovením celkového obsahu bílkovin v krvi telat, 72 % telat bylo správně napojených. V ideálních hygienických podmínkách proběhlo 60 % porodů a u 25 % z nich byl zjištěn výskyt průjmů u telat. Naproti tomu ve špatných hygienických podmínkách bylo u 65 % porodů potvrzeno průjmové onemocnění telat.
Assessment of diarrheal problems by calves on selected dairy cattle farm.
Assessment of diarrheal problems by calves on selected dairy cattle farm.
Keywords: porod; telata; zdravotní stav; mlezivo; calving; calves; health state; colostrum