Využití jógových principů u pacientů s chronickou bolestí - Schafferhansová, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje tématu chronické bolesti a jejího ovlivnění jógou. První část teorie bakalářské práce se zabývá především bolestí, její definicí, fyziologií a dělením, do kterého spadá právě chronická bolest, v práci jsou popsány i faktory, které prožívání bolesti ovlivňují a bolest zad, která se vyskytuje nejčastěji, co se chronických bolestí týče. Popsaná je také léčba s rozdělením na farmakoterapii, psychoterapii a rehabilitační postupy. V druhé části teorie, která se týká jógy, jsou charakterizovány jógové principy, k dostání jsou i informace o směrech a stylech jógy a o zásadách při jógové praxi. Do práce je zahrnuta i charakteristika jógové relaxace, která je pro chronicky nemocné velmi podstatná, v poslední části je popsán vliv jógy na organismus. Větší část práce tvoří kvalitativní výzkum, jehož cílem bylo zhodnotit využití jógových principů aplikovaných u pacientů s chronickou bolestí. Výzkumu se zúčastnili 3 klienti s chronickými bolestmi. Kazuistika se skládá z úvodního vstupního vyšetření, jejíž součástí je i hodnocení bolesti. Následuje 8 týdnů, během kterých klienti využívají jógových principů a nakonec závěrečné výstupní vyšetření a opět zhodnocení bolesti. Změny pozorované ve vyšetřeních jsou porovnány a zhodnoceny.
Use of yoga's principles in patients with chronic pain
Keywords: bolest; chronická bolest; jóga; jógové principy; fyzioterapie; pain; chronic pain; yoga; yoga's principles; physiotherapy