Vliv vybraných pesticidů na invaznost entomopatogenních hlístic - Nermuť, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Je známo, že entomopatogenní hlístovky se na zemědělské půdě zatížené používáním pesticidů a průmyslových hnojiv vyskytují v omezené míře. Jelikož se jedná o organismy s vysokým potenciálem využití v biologické a integrované ochraně rostlin, pokusila se tato práce zjistit jaký vliv mají vybrané pesticidy na invaznost a mortalitu testovaných hlístovek Steinernema feltiae, S. arenarium a S. kraussei ve vodném roztoku pesticidu. Z výsledků vyplynulo, že největší negativní vliv na oba sledované znaky mají přípravky Vydate (oxamyl) a Sulka (polysulfid vápenatý). Při použití těchto přípravků došlo k mortalitě 94,3 až 99,9 % a 93,1 - 99,9 % v závislosti na druhu testované hlístovky. Pokles invaznosti oproti kontrole byl v obou případech vyjádřen stupněm 3 (pokles o 50 - 75 %). Jako přípravky s vyšší schopností snížit invaznost lze označit Starane 250 EC (fluroxypyr), Sumithion super (fenithrothion), a Novozir MN 80 (mancozeb), naproti tomu Treflan 48 EC (trifluralin) se spíše podílí na zvýšení mortality. Dalším významným zjištěním je fakt, že na snížení invaznosti má významný vliv jen koncentrace a nikoliv doba působení pesticidu. Při pokusu o získání populace S. feltiae odolnější vůči oxamylu (Vydate) bylo dosaženo sestupného trendu u mortality a vzestupného u invaznosti hlístovky.
The Influence of Pesticides on the Infectivity of Entomopathogenic Nematodes
Keywords: entomopatogenní hlístovky; pesticidy; Steinernema; rezistence; mortalita; invaznost; entomopathogenic nematodes; pesticides; Steinernema; resistance; mortality; infectivity