Výuka suprasegmentálních výslovnostních jevů v anglickém jazyce s využitím autentických materiálů - Nováková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je obohatit stávající způsoby výuky suprasegmentálních jevů ve výslovnosti anglického jazyka na středních školách se zaměřením na možnosti využití autentických materiálů. V úvodní části se seznámíme s podstatou suprasegmentálních jevů, které v této práci budeme zkoumat. Následně shrneme základní didaktické principy výuky výslovnosti cizího jazyka, přičemž se zaměříme především na výslovnost suprasegmentálních jevů. Dále zmapujeme stávající způsoby prezentace a nácviku suprasegmentálních jevů na základě analýzy cvičení ve vybraných učebnicích anglického jazyka pro střední školy zaměřených na nácvik suprasegmentálních jevů. Terminologicky vymezíme pojem autentický materiál a upřesníme typy autentických materiálů, které jsou využitelné k nácviku výslovnosti cizích jazyků. Následně navrhneme sadu aktivit postavených na základě vybraných autentických materiálů, které obohatí stávající typy cvičení zaměřených na nácvik výslovnosti těchto jevů.
Teaching Suprasegmental Pronunciation Features in English through Authentic Materials
Keywords: suprasegmentální jevy; prozódie; autentické materiály; analýza učebnic; střední škola; cvičení využívaná k výuce suprasegmentálních jevů; didaktika anglického jazyka; suprasegmental pronunciation features; prosody; authentic materials; textbook analysis; secondary school; exercises used to teach suprasegmental pronunciation features; EFL methodology