Využití překlenovacího úvěru či hypotečního úvěru u vybraných peněžních ústavů vzhledem k ceně pořizované nemovitosti - Šebestová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma bakalářské práce je využití překlenovacího a hypotečního úvěru u vybraných peněžních ústavů vzhledem k ceně pořizované nemovitosti. Pro tuto práci byly vytvořeny dvě modelové situace, které se lišily právě v ceně pořizované nemovitosti, tedy výši úvěru, kterou by si klient na koupi nemovitosti sjednával u finančních institucí. Pro porovnání byly vybrány tři finanční instituce pro hypoteční úvěry a tři finanční instituce pro úvěr ze stavebního spoření (který zahrnuje fázi překlenovacího úvěru a fázi řádného úvěru ze stavebního spoření). V práci byla porovnávána výše úrokové sazby, sazba RPSN, výše měsíčních splátek či celková konečná částka, kterou by klient zaplatil za úvěr. U obou modelových situací vyšla nejvýhodnější nabídka úvěru ze stavebního spoření od Raiffeisen stavební spořitelny, jenž ve všech porovnávaných kritériích, byla pro potencionálního klienta výhodná. Druhou nejvýhodnější nabídkou byl hypoteční úvěr od Raiffeisenbank. Naopak nejnevýhodnější nabídkou byl úvěr ze stavebního spoření, který ve všech kritériích byl v porovnání s ostatními nabídkami pro potencionálního klienta nevýhodný.
The Use of a Bridging Loan or Mortgage of Selected Financial Institutions Regarding the Value of a Purchased Asset
Keywords: úvěry; hypoteční úvěry; překlenovací úvěry; finanční produkty; porovnání hypotečních úvěrů; porovnání překlenovacích úvěrů; loans; mortgages; bridge loans; financial products; comparison of mortgages; comparison of bridge loans