Antipredační chování surikat (Suricata suricatta) ve skupině chované v ZOO Jihlava. - Zítková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Surikata (Suricata suricatta) je promykovitá šelma žijící v jižní Africe. Mezi hlavní potravu patří hmyz. Tvoří skupiny o 2?30 jedincích s vyvinutou sociální strukturou. Skupina se skládá z dominantního páru a rozdílného množství pomocníků obou pohlaví, kteří se podílejí na různých formách spolupráce, např. péče o mláďata, strážní služba a údržba doupěte. Surikaty musí čelit predačnímu tlaku savčích a ptačích predátorů a hadů. Pro zajištění bezpečnosti skupiny se surikaty střídají v roli hlídek. Zjistí-li blížící se nebezpečí, upozorní ostatní varovným signálem a všechna zvířata se ukryjí v noře. Práce probíhala v Zoologické zahradě Jihlava od června do září 2011 na skupině surikat, kterou tvořilo 13 jedinců. Byla použita metoda přímého pozorování metodou snímkování určitého chování (behaviour sampling). Pozorování bylo zaměřeno na obranné chování. Cílem práce bylo vyhodnotit výsledky pozorování a srovnat výsledky s poznatky zjištěnými u divokých populací. Sledováním bylo prokazatelně zjištěno, že frekventovaněji a nejdelší dobu hlídali dominantní jedinci a nejméně mláďata. Neexistoval žádný pravidelný hlídací pořádek a jedinci hlídali nejčastěji samostatně nebo v počtu 2, případně 3 jedinců.
Antipredation behaviour of meercats (Suricata suricatta) in the group kept in ZOO Jihlava.
Keywords: surikata (Suricata suricatta); predace; ostražitost; altruismus; život ve skupině; hlídkování; meerkat (Suricata suricatta); predation; antipredator vigilance; altruism; group living; sentinel behaviour