Rozvoj duchovních hodnot u dětí mladšího školního věku v rámci práce ve školní družině - Jáchimová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá rozvojem duchovních hodnot u dětí mladšího školního věku v rámci práce ve školní družině. Teoretická část popisuje místo školní družiny ve volnonočasové sféře, charakterizuje specifika práce ve školní družině a věnuje se hodnotové problematice ve výchově z pohledu psychologie, pedagogické antropologie a axiologie, filozofie, etiky a z pohledu křesťanství. Dále charakterizuje mladší školní věk a přihlíží k morálnímu vývoji dítěte a k vývojovým stádiím lidské religiozity, popisuje rovněž některé problémy současné výchovy, které se vztahují k duchovní oblasti. Praktická část vychází z dotazníkového průzkumu, který byl proveden na dvou základních školách. Dotazník se zaměřoval na křesťanský význam Velikonoc a Vánoc, na nadpřirozené jevy a na problematiku smrti. Z průzkumu vyplynulo, že většina dětí netuší nic o křesťanském významu Velikonoc ani Vánoc, zajímá se o nadpřirozené jevy a vážně přemýšlí o smrti. Na základě výsledků dotazníkového průzkumu jsou zpracovány tři tématické týdny, které se zaměřují na křesťanský význam Vánoc a Velikonoc a na problematiku smrti.
Development of Religious Values in Children of Younger School Age Engaged in School Childrens Messroom Activities
Keywords: výchova mimo vyučování; školní družina; hodnoty; mladší školní věk; svátek Všech svatých a Památka zesnulých; Dušičky; Vánoce; Velikonoce; development outside basic education; school children`s messroom; values; children of younger school age; Easter; Christmas; All Hallow{\crq}s Eve (All Soul{\crq}s Day)