Rovná daň v podmínkách České republiky - Kubešová, Věra (Jihočeská univerzita, 2008)
Úvodní část diplomové práce věnuji popisu daňové teorie, funkcí daně a základním myšlenkám fungování rovné daně, tak, jak jí v její nejzákladnější podobě popsali američtí ekonomové ze Stanfordské univerzity Robert Hall a Alvin Rabushka. Dále popisuji důvody zavedení a výsledky integrace rovné daně v podmínkách Slovenska, jelikož s tímto státem máme společnou kulturní, politickou a ekonomickou historii. V další části práce analyzuji podíly jednotlivých daní na příjmech veřejných rozpočtů v ČR. Následně jsem popsala návrhy rovné daně, včetně jejích sazeb, předních českých politických stran. Dále jsem se zabývala předpokládaným vývojem daňových příjmů pří existenci rovné daně, aplikovaných na příjmech modelových rodin. V závěrečné kapitole jsem popsala možný dopad zavedení rovné daně na deficitní financování veřejných rozpočtů v ČR.
Flat Tax Slated to Czech Republic
Keywords: rovná daň; superhrubá mzda; daňová reforma; flat tax; supergross pay; tax reform