Vliv hřebce na sociální úspěšnost hříbat - Pejchová, Tamara (Jihočeská univerzita, 2020)
Otcovské chování u savců může hrát důležitou roli ve vývoji potomků. Cílem této práce je zhodnotit vliv interakcí mezi hříbaty a hřebcem (otcem) v rané fázi jejich vývoje se zaměřením na následné chování a sociální postavení těchto mladých hřebců v hřebčí skupině. Zjistili jsme, že chování hřebců je závislé na věku a že prvorození jedinci jsou dominantní. Navíc jsme nepotvrdili, že otec je behaviorálním vzorem pro jeho samčí potomky. Na závěr navrhujeme, že nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje sociální chování mladých hřebců, je jejich osobnost.
The influence of stallion on foals social success
Keywords: Interakce; hřebčí skupinky; otcovské chování; sociální postavení; sociální chování; Interaction; bachelor group; paternal behavior; social rank; social behaviour