Sagrada Familia Antonia Gaudiho a jeho barcelonská tvorba. - Navrátilová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci Sagrada Familia Antonia Gaudího a jeho barcelonská tvorba se zabývám všemi Gaudího díly, které byly v Barceloně postaveny. Zároveň zde sleduji i stavby, které navrhl jako žák, a byly určeny pro barcelonské prostředí. V krátkosti zmiňuji i díla, která byla postavena, ale poté následně odstraněna. Na začátku bakalářské práce, pro lepší orientaci, uvádím mapu Barcelony, kde jsou zobrazeny jednotlivé stavby. U nich popisuji konstrukci, historii dané lokality a majitele. Podrobně se zabývám interiérovou výzdobou a vybavením. Zvláštní důraz věnuji stále ještě nedokončenému kostelu Sagrada Familia, kde se zaměřuji na architektovu svébytnou ikonografii a jeho teologický koncept. Podrobně zde také popisuji Gaudího život. V závěrečné části bakalářské práce poukazuji na nedostatek odborné české literatury.
Antonio Gaudi's Sagrada Familia and his Barcelona creation.
Keywords: architektura; struktura staveb; Antoni Gaudi; architecture; structure buildings; Antoni Gaudi