Opodstatněnost programů primární prevence rizikového chování na základních školách v ČR - Štorková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá opodstatněností programů primární prevence na základních školách v České republice, které jsou prováděné externími pracovníky z neziskových organizací. V první části práce je charakterizována současná mládež v kontextu společnosti. Druhá část je věnována rizikovému chování. V této části jsou popsány jednotlivé formy rizikového chování a činitelé, které ovlivňují jeho vznik. Ve třetí části jsou popsány historické souvislosti primární prevence, zásady efektivní primární prevence a realizace programů primární prevence na českých školách. Čtvrtá část se zabývá zkoumáním etických otázek, a tudíž jsou zde popsány jednotlivé zájmy aktérů, kteří do primární prevence vstupují. Poslední část zpracovává jednotlivé zásady efektivní primární prevence a hodnotí reálnou míru naplnění těchto zásad. Na základě výsledků hodnocení efektivity programů je stanoven závěr. Závěr se věnuje hodnocení a důležitosti zjištěných aspektů a opodstatněnosti programů primární prevence na školách.
The merits of primary prevention of high-risk behavior in primary schools in the Czech Republic
Keywords: primární prevence; efektivita; rizikové chování; dospívající mládež; socializace; rodina; škola; ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy; společnost; etické otázky; primary prevention; efficiency; high-risk behavior; adolescents; socialization; family; school; Ministry of Education; Youth and Sports; society; ethical issues