Křesťanská výchova dívek: Feministická teorie v křesťanství nebo výraz nového hledání pohlavní identity? - Míčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá tématem feminismu jako nové teorie, která ovlivňuje křesťanskou výchovu dívek Celá práce je rozdělena do dvou hlavních oddílů. První část slouží jako teoretická základna, která se zabývá tématy jako jsou: vývoj feminismu ve světě i v České republice, pronikání feministických myšlenek do křesťanství a konsekventně také vznik feministické teologie. Svým zacílením se tato část omezuje na prostředí římskokatolické církve, kde se zvláště zaměřuje na roli ženy v církvi. Druhý oddíl této práce je praktický. Sestává se z kvalitativního výzkumu, který zkoumá místo žen v církvi jak je prezentováno v učebnicích náboženské výchovy, které jsou v současnosti využívány v základním školství (1. - 9. třída ZŠ) České republiky. Pro zmíněný výzkum byla použita metoda obsahové analýzy. Tato část práce zkoumá feministické elementy ve zkoumaných učebnicích a pokouší se o identifikaci skutečné role žen v církvi.
Christian Education of the Girls: Feminist Theory in Christianity or Expression of a New Sexual Identity Search?
Keywords: feminismus; feministická teologie; křesťanská výchova; vzdělávání žen; feminismus a křesťanství; postavení ženy; identita; role ženy v církvi; feminism; feminist theology; Christian education; women{\crq}s education; feminism and Christianity; status of women; identity; role of women in the Church