Proměny struktury čimelického obyvatelstva v období před první světovou válkou a po vytvoření Československé republiky - Procházka, Filip (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná diplomová práce se věnuje problematice proměny struktury obyvatel jihočeských Čimelic v letech 1890-1921. Tyto proměny jsou popisovány na základě souboru čtyř sčítání lidu z avizovaného období. Prvním cílem je popsat populaci obce z pohledu historické demografie v porovnání s obecným vývojem v českých zemích. Druhým cílem je aplikace mikrohistorického pohled na obyvatelstvo rozdělené podle povolání či přesněji socioekonomického statutu jednotlivých obyvatel. V poslední řadě se práce zabývá vlivem první světové války na populaci Čimelic z hlediska počtu padlých a mužů sloužících v československých legiích. V závěru práce jsou následně shrnuty hlavní zjištěné aspekty proměny venkovského obyvatelstva v perspektivě zkoumané obce a nastíněna je i možnost dalšího bádání.
Changes in the structure of the population of Čimelice in the period before the First World War and after the establishment of the Czechoslovak Republic
Keywords: historická demografie; mikrohistorie; dějiny obyvatelstva venkova; povolání obyvatel; přelom 19. a 20. století; Čimelice; historical demography; microhistory; history of the rural population; occupation of the residents; turn of the 19th and 20th centuries; Čimelice