Hodnotový systém mužů a žen v současné rodině - Koubková, Bohumila (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit nejdůležitější hodnoty mužů a žen v současné rodině a rozdělení rolí v těchto rodinách. V teoretické části vymezuji dané téma prostřednictvím odborné literatury. Uvádím zde rozdílnost mužů a žen z pohledu biologického, psychologického a sociologického. Dále jsem se soustředila na rodinu a současnost, hodnoty a hodnotovou orientaci. Na závěr jsem zpracovala role mužů a žen. Ke zjištění názorů, postojů souvisejících s cílem práce a hypotézami jsem použila kvantitativní výzkum. Sběr dat jsem provedla pomocí metody dotazování a technikou dotazníku. Dotazníkové šetření probíhalo v lednu a únoru roku 2011, kterému předcházela pilotní studie. Celkem bylo rozdáno 210 ks dotazníků. Řádně vyplněných a pro výzkum použitelných se vrátilo 176 ks dotazníků. Výzkumný vzorek byl tvořen ženatými muži a vdanými ženami v rámci jihočeského kraje. Vzorek respondentů byl vybrán náhodně. Podmínkou bylo, aby muži i ženy měli děti. V bakalářské práci byly stanoveny dvě hypotézy. V souvislosti s výsledky výzkumu bych chtěla zdůraznit, že hodnotový systém mužů a žen v současné rodině je téměř stejný, ovšem z pohledu pořadí životních hodnot. Nejdůležitější hodnotou pro muže a ženy v současné rodině je zdraví. Hodnota rodiny se umístila na druhém místě. Samozřejmě je zde patrné, že pro ženu z hlediska všech aspektů představuje hodnota rodiny ve vztahu k zaměstnání hodnotu poněkud vyšší než pro muže. V souvislosti s rozdělením rolí v současné rodině lze říci, že muži se stále přiklání k tradičnímu rozdělení rolí. Je nutné se zmínit o skutečnosti, že ženy s tímto rozdělením nesouhlasí. Výsledky bakalářské práce zobrazují nejdůležitější hodnoty a rozdělení rolí mužů a žen v současné rodině. Získané poznatky lze použít jako zdroj informací pro jiné výzkumné studie zabývající se touto problematikou. Rovněž by mohly být použity jako materiál pro výuku, která souvisí s touto otázkou.
The value system of men and women in the current family
Keywords: Hodnoty; role; socializace; současná rodina; zaměstnání.; Value; roles; socialization; current family; employment.