Pracovní zátěž učitelů a její zvládání v kontextu genderových specifik vyučujících - Vančura, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
V teoretické části této práce se pokusím předložit definice jednotlivých nezbytných pojmů, se kterými se v práci bude dále pracovat. Jedná se především o definice stresu, učitelského povolání a genderu. Teoretická část práce taktéž slouží jako přehled dosavadních poznatků týkajících se oblasti pracovního stresu učitelů. V poslední řadě se pokusím osvětlit problematiku spojenou s měřením a interpretací vybraných studií zabývající se pracovním stresem učitelů. V praktické části jsou stanoveny tři výzkumné problémy. První zkoumá spojitost biologického pohlaví učitele a stupně pociťovaného vyhoření, druhý výzkumný problém zkoumá spojitost osobnostního typu učitele a stupně pociťovaného vyhoření, poslední výzkumný problém dává problematiku pracovní zátěže do kontextu inkluzivního prostředí. V zásadě došlo ke zjištění, že jednotlivé mediátory nemají na pociťovanou pracovní zátěž učitele signifikantní vliv.
The workload of teachers and its management in the context of the teacher's gender specifics
Keywords: biologické pohlaví; gender; maskulinita; feminita; androgynie; stres; pedagog; inkluze; biological sex; gender; masculinity; femininity; androgyny; stress; educator; inclusion