Vedlejší ujednání v kupní smlouvě - Štroblová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá vedlejšími ujednáními v kupní smlouvě, které napomáhají přizpůsobit kupní smlouvu potřebám smluvních stran a konkrétní situaci. Cílem práce je důkladné popsání vybraných vedlejších ujednání, především cenové doložky, které se věnuje praktická část. Praktická část má za cíl představit využívání především cenové doložky s ohledem na současnou krizi spojenou s růstem spotřebitelských cen i cen výrobců. Pomocí polostrukturovaného rozhovoru byla zjištěna aktuální situace ve čtyřech oslovených společnostech. Na základě získaných informací z empirického šetření byly sestaveny tři vzorové cenové doložky, které co nejvíce odrážejí potřeby smluvních stran.
Side agreements in the purchase contract
Keywords: Vedlejší ujednání; kupní smlouva; výhrada vlastnického práva; výhrada zpětné koupě; výhrada zpětného prodeje; koupě na zkoušku; výhrada lepšího kupce; cenová doložka; Side agreements; purchase contract; retention of title; repurchase right; resale right; purchase on trial; better buyer reservation; price clause