Zpracování příprav k průřezovému tématu environmentální výchova ve ŠVP na ZŠ (návrh metodické příručky pro učitele) - Weissová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma práce je reakcí na současnou situaci ve školství, která nastala po schválení nového školského zákona v roce 2005. Objasňuje principy školské reformy a systém státních a školních kurikulárních dokumentů. Vysvětluje nové pojmy, hlavně klíčové kompetence a průřezová témata a jejich postavení ve školních vzdělávacích programech. Zaměřuje se na environmentální výchovu. Uvádí závěry výzkumu, který zjišťuje způsoby realizace tohoto průřezového tématu v praxi základních škol jihočeského regionu. Shrnuje zkušenosti pilotní školy i její součásti - centra ekologické výchovy. Předkládá pedagogům přehled dostupných zdrojů informací i praktické náměty pro jejich práci.
Processing preparations to sectional subject environmental education in school The processing of teaching preparations for the profile topic of environmental education
Keywords: Environmentální výchova; průřezová témata; centra ekologické výchovy; klíčové kompetence; rámcový vzdělávací program; školní vzdělávací program; školní projekty; školní přírodní rezervace.; Environmental education; profile topics; ecology education centres; key competence; general educational program; school educational program; school projects; school study wildlife sanctuary.