Metody a formy práce s mládeží v domech dětí a mládeže a v nízkoprahových klubech - Jakeš, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá popisem metod a forem práce v domech dětí a mládeže a v nízkoprahových klubech. V teoretické části charakterizuje na základě odborné literatury pojem volný čas a historický vývoj trávení volného času. Dále se zabývá problematikou výchovy mladých lidí ve volném čase a oborem pedagogika volného času. Je zde uveden přehled institucí v České republice, které dětem a mládeži smysluplné využití volného času nabízejí. V praktické části je popsána podrobněji činnost třech zařízení, ve kterých byly informace pro praktickou část práce získány. V závěru je zpracován přehled využívání metod a forem práce v těchto zařízeních a zhodnocení a posouzení kompetencí jejich pracovníků po stránce pedagogické a didaktické.
Forms and Methods of Work with Youths in Children and Youth Club Houses and Open Leisure Time Clubs
Keywords: Volný čas; pedagogika volného času; metody a formy práce s mládeží; domy dětí a mládeže; nízkoprahové kluby.; Leisure time; Leisure time pedagogy; methods and forms of work with young people; community centers for children and young people.