Themes of Immigration and Assimilation in the Fiction of Abraham Cahan - Hůlková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce si klade za cíl analyzovat nejrůznější aspekty spojené s tématy imigrace a asimilace v beletrii židovsko-litevského spisovatele Abrahama Cahana. Protagonisté jeho příběhů jsou všichni židovští přistěhovalci, kteří usilují o přizpůsobení se americkému kulturnímu životu ekonomicky, ale i jazykově, společensky a také svým zevnějškem. Práce zkoumá jevy jako odcizení a potlačení mnohých kulturních prvků staré vlasti, a analyzuje jeden román (The Rise of David Levinsky), dvě novely (The Imported Bridegroom a Yekl, A Tale of the New York´s Ghetto) a čtyři povídky ("A Providential Match", "A Sweatshop Romance", "Circumstances" a "A Ghetto Wedding").
Themes of Immigration and Assimilation in the Fiction of Abraham Cahan
Motivy imigrace a asimilace v dílech Abraham Cahana
Keywords: Abraham Cahan; David Levinsky; Židé; imigrace; asimilace; Nový svět; ghetto; amerikanizace; Abraham Cahan; David Levinsky; Jews; Americanization; immigrants; ghetto; New World; assimilation; immigration