Daňové kvóty z daně z příjmů - srovnání ČR a vybraný stát EU - Švecová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Daňová kvóta je makroekonomický ukazatel, který srovnává daňové zatížení fyzických osob a právnických osob v různých státech. Tato práce se zabývá daňovou kvótou z daně z příjmů. Našla jsem data pro výpočet daňové kvóty a zabývala jsem se vývojem daňových kvót v České republice a na Slovensku. Potřebovala jsem tyto data ke srovnání daňového zatížení v těchto státech. Praktická část je zaměřená na srovnání daňových kvót v těchto státech v letech 1999 a 2008. Cíl práce bylo najít rozdíly mezi daňovými kvótami. Daňové kvóty nebyly stejné ve všech letech. Zjistila jsem, že daňové zatížení na Slovensku je nižší než v České republice. Daňová kvóta je ovlivňována mnoha faktory. Zaměřila jsem se na sazbu daní a nezdanitelné položky základu daně v letech 1999 a 2008.
Tax shares of income taxes - comparing Czech Republic and Slovakia
Keywords: daňová kvóta; daně z příjmů; sazby daní; nezdanitelné části daně; tax shares; income taxes; tax rates; non-taxable parts of the tax base