Diverzita a biogeografie rodů Australoheros, Gymnogeophagus a Crenicichla (Perciformes: Cichlidae) v provincii Misiones, Argentina - Piálek, Lubomír (Jihočeská univerzita, 2009)
Diverzita a biogeografie tří rodů cichlid (Australoheros, Gymnogeophagus a Crenicichla) dominujících v argentinské provincii Misiones byla studována na základě materiálu, který byl nasbírán cíleně pro účely této studie. Výsledky odhalily zásadní rozdíly mezi původem a strukturou diverzity těchto tří rodů a budou zohledněny při pokračování práce v rámci budoucího PhD studia. Biogeografická hypotéza vyplývající z rekonstrukce fylogeneze na základě analýzy mitochondriální DNA byla porovnávána s geologickým vývojem oblasti; toto porovnání přineslo mnoho nových pohledů na rozšíření uvedených skupin.
Diversity and biogeography of the genera Australoheros, Gymnogeophagus and Crenicichla (Perciformes: Cichlidae) in the Province of Misiones, Argentina
Keywords: Cichlidae; Australoheros; Gymnogeophagus; Crenicichla; Misiones; biogeografie; diverzita; fylogeneze; mtDNA; Cichlidae; Australoheros; Gymnogeophagus; Crenicichla; Misiones; biogeography; diversity; phylogeny; mtDNA