Vyhodnocení změn využití půdy za posledních 50 let na povodí Jenínského toku. - Cepák, Martin (Jihočeská univerzita, 2008)
Je lidskou přirozeností přizpůsobovat si okolí podle svých potřeb a přání. V uplynulých 50ti letech došlo na území dnešní České republiky k dramatickým změnám v politice, vývoji techniky a vůbec celé společnosti. Tyto změny se zákonitě podepsaly i na krajině a jejím využití. Tato práce se zaměřuje na zmapování změn ve využívání krajiny za posledních 50 let na povodí Jenínského toku. Práce vychází z fotogrammetrických snímků z let 1952, 1974 a 2005, ze kterých budou vypracovány polygonové mapy využití území v prostředí GIS. Výstupy z těchto map budou následně vyhodnoceny a vzájemně porovnány.
The evaluation of land use changes in last 50 years in the catchment of Jeninsky stream.
Keywords: povodí; využití půdy; Jenín; Jenínský tok; catchment; land use; Jenín; Jenínský stream