Ochrana mládeže na přelomu 19. a 20. století - Malíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá vývojem ochrany mládeže na přelomu 19. a 20. století se zaměřením na vznik a organizaci volnočasových aktivit pro mládež. V obsahu se zaměřuji na chudou, zanedbávanou, opuštěnou a živnostenskou mládež. V první kapitole porovnávám používání pojmu ''ochrana mládeže'' v minulosti a současnosti. Druhá kapitola se zabývá vývojem ochrany mládeže v českých a sousedních zemích, činností České zemské komise pro ochranu dětí a mládeže, legislativou a stručným popisem studií Jana Dvořáka, které jsem používala při psaní práce. Ve třetí kapitole jsou uvedeny prostředky ochrany mládeže.
Protecting youth at the turn of the 19th and 20 Century
Keywords: ochrana mládeže; chudé a opuštěné děti; legislativa; České zemské komise pro děti a mládež; živnostenská mládež; výchova; sportovní a zábavné aktivity; protection of youth; poor and abandoned children; legislation; The Czech Provincial Commission for children and youth; trade youth; education; sports and fun activities