Efektivita finančního trhu - Koptiš, Daniel (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce je posoudit chování cen vybraných finančních aktiv a ověřit hypotézu náhodné procházky na finančním trhu FOREX. Tato práce se zabývá testováním hypotézy efektivních trhů na vybraných měnových párech EUR/USD, EUR/CZK a USD/CZK. Model náhodné procházky říká, že neexistuje vztah mezi historickými a budoucími cenami, tudíž že cenové změny jsou náhodné a nelze je předvídat. Hypotéza náhodné procházky byla testována vybranými statistickými testy runs testem, testy autokorelace, testem poměru rozptylů a testem jednotkového kořene (ADF). Data byla získána prostřednictvím online obchodní platformy a testována v programu EViews. Období pro testování denních cenových změn bylo zvoleno od 31.12.2009 do 29.12.2017 a pro testování týdenních cenových změn od 2.1.2005 do 29.12.2017. Tato práce prokázala na základě provedených statistických testů dlouhodobé efektivní chování devizových kurzů EUR/USD a USD/CZK ve vybraném období 31.12.2009 29.12.2017 pro denní cenových změny a 2.1.2005 31.12.2017 pro týdenní cenové změny a poukázala na neefektivitu denních cenových změn měnového páru EUR/CZK. V případě neefektivního chování denních změn měnového páru EUR/CZK se nabízí jako vysvětlení zásah České národní banky, která udržovala režim devizových intervencí od listopadu 2013 do dubna 2017. Podrobné výsledky a zdůvodnění jsou uvedeny v plném textu práce.
Financial market efficiency
Keywords: Efektivita trhu; náhodná procházka; FOREX; Financial market efficiency; Efficient-market hypothesis; Random walk; Foreign exchange market