Nezaměstnanost absolventů v Jihočeském kraji - Poláčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení nezaměstnanosti absolventů v Jihočeském kraji. Popsat trh práce v České republice a hlavní faktory ovlivňující trh práce v České republice. Práce se dále měla dotknout Státní politiky zaměstnanosti v České republice. Zmapování nezaměstnanosti v Jihočeském kraji se zaměřením na nezaměstnanost absolventů. Zjistit strukturu nezaměstnaných absolventů, jejich možnosti uplatnění na trhu práce v České republice, navrhnout možnosti na snížení nezaměstnanosti absolventů v Jihočeském kraji. Zkoumanou oblastí byl Jihočeský kraj, se sídlem v Českých Budějovicích, vymezený územím okresů České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor. Informace jsem čerpala ze Zpráv o situaci na trhu práce jednotlivých Úřadů práce a z údajů Českého statistického úřadu. Při charakterizování trhu práce a jeho faktorů se vycházelo z údajů Českého statistického úřadu a Ministerstva práce a sociálních věcí z let 2002 - 2007. Pro zhodnocení nezaměstnanosti absolventů byly použity informace ze Zpráv o situaci na trhu práce Úřadů práce a z údajů Ministerstva práce a sociálních věcí též za roky 2002 - 2007.
Unemployment of graduates´ in southern Bohemia
Keywords: trh práce; nezaměstnanost; státní politika zaměstnanosti; absolvent; míra nezaměstnanosti; labour market; unemployment; state policy of employment; graduate; rate of unemployment