Citlivost tetry jeskynní (Astyanax mexicanus) k magnetickému poli - Janda, Patrik (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce je zaměřena na zjištění vnímání magnetického pole u jeskynního druhu ryby - tetry jeskynní (Astyanax mexicanus). Experimenty byly prováděny v křížovém labyrintu, kde byla sledována preference směrů v jednotlivých ramenech tohoto labyrintu, jak v přirozeném magnetickém poli Země, tak v pozměněném, otočením severo-jižní osy o 90 pomocí magnetů. Byly také sledovány reakce jedinců na umístění silného magnetu těsně za konec západního a později i východního ramene křížového labyrintu. Bylo průkazně zjištěno, že tetry jeskynní preferují severo-jižní osu. Po otočení magnetického pole o 90 však neproběhla u jedinců preference nové severo-jižní osy, jak jsme očekávali. Ačkoliv některé zde provedené testy ukazují na vnímavost magnetického pole tetrami jeskynními a jejich preferenci severo-jižní osy, jiné testy ale formulované hypotézy vyvracejí. Měly by proto být stanoveny jiné nové hypotézy k vnímavosti magnetického pole, aby nemohly být vyvráceny ani v jednom případě. Tato práce tak posloužila jako odrazový můstek pro další bádání v oblasti magnetorecepce u jeskynních druhů ryb.
Sensitivity to magnetic field in Mexican Cavefish
Keywords: tetra jeskynní (Astyanax mexicanus); křížový (plusový labyrint); magnetorecepce; the Mexican tetra (Astyanax mexicanus); plus-shaped maze; magnetoreception