Stanovení vybraných fenolů v cigaretových nedopalcích pomocí kapalinové chromatografie - Troup, Josef (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá zavedením metody pro stanovení vybraných fenolických látek v cigaretových nedopalcích pomocí HPLC/FLD a následným využitím pro analýzu reálných vzorků. Teoretická část obsahuje informace o fenolických sloučeninách, parametry chromatografické separace a validace metody, porovnání dříve zavedených HPLC metod pro stanovení fenolických sloučenin. Experimentální část se zabývá optimalizací chromatografické separace, fluorescenční detekcí a extrakcí fenolických sloučenin z cigaretových nedopalků. Pro metodu byly stanoveny meze detekce a kvantifikace a kalibrační rozsahy cílových sloučenin. Stanovená metoda byla použita pro kvantifikaci fenolů v cigaretových nedopalcích.
Determination of selected phenolic compounds in cigarette butts by HPLC
Keywords: Fenolické sloučeniny; hydrochinon; resorcinol; pyrokatechol; fenol; guajakol; p-kresol; m-kresol; o-kresol; kapalinová chromatografie; fluorescenční detekce; cigaretové nedopalky; Phenolic compounds; hydroquinone; resorcinol; pyrocatechol; phenol; guaiacol; p cresol; m-cresol; o-cresol; liquid chromatography; fluorescence detection; cigarette butts