Informovanost adolescentů o zásadách racionální výživy - Bürgerová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Adolescence neboli dospívání je období mezi pubertou a ranou dospělostí. Toto období je velmi problematické, jelikož se zde ve zvýšené míře vyskytuje rizikové chování. Rizikové chování mimo jiné zahrnuje nesprávnou výživu nebo poruchy příjmu potravy. Nesprávná výživa u adolescentů však může mít velmi nepříznivý vliv na jejich zdraví. K tomu, aby se správně stravovali, však potřebují mít dostatek znalostí o racionální výživě. Cílem této práce je zjistit informovanost adolescentů o zásadách racionální výživy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce je popsán současný stav poznání problematiky období adolescence a racionální výživy. Pro praktickou část byla zvolena kvalitativní metoda výzkumného šetření. Byly zde stanoveny tyto čtyři výzkumné otázky: VO 1: Jaké povědomí mají adolescenti o zásadách racionální výživy? VO 2: Kde adolescenti nejčastěji čerpají informace o zásadách zdravé výživy? VO 3: Jak se stravování adolescentů shoduje s výživovými doporučeními pro toto období? VO 4: Jaké povědomí mají adolescenti o poruchách příjmu potravy? Sběr dat byl realizován pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovorů se zúčastnilo 17 adolescentů ve věku od patnácti do osmnácti let z Plzeňského kraje. Byli vybíráni technikou sněhové koule. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že informanti mají znalosti o zásadách racionální výživy poměrně dobré, i když pojem racionální výživa neznají. Bohužel ale pouze dobrá informovanost podle našich výsledků zřejmě nestačí k tomu, aby se dospívající stravovali zcela racionálně. Například co se týče příjmu ovoce a zeleniny se jejich tvrzení shodovalo se zásadami racionální výživy, ale konzumují ji méně, než se pro jejich věk doporučuje.
Adolescent awareness on the principles of rational nutrition
Keywords: Adolescent; poruchy příjmu potravy; obezita; racionální výživa; rizikové chování; Adolescent; eating disorders; obesity; rational nutrition; risky behaviour