Postoje osob se zdravotním postižením vzhledem ke stereotypům majoritní společnosti - Ferdanová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce zachycuje situace související s integrací osob se zdravotním postižením do majoritní společnosti. Zaznamenává pohled osob se zdravotním postižením na majoritní společnost z hlediska jejich postojů, specifik jejich chování a vnímání prožitých situací. Výzkum této práce je zaměřen na každodenní pocity a prožívání spojené se začleňováním těchto jednotlivců do většinové společnosti. Teoretická část objasňuje jednotlivé pojmy týkající se percepce, komunikace, sebepojetí, sebehodnocení, stresu a postojů. Základ praktické části tvoří výňatky jednotlivých polostrukturovaných rozhovorů, jejichž cílem je získat informace směřující k určité charakteristice postojů osob se zdravotním postižením a stereotypům majoritní společnosti. Závěr vyhodnocuje a shrnuje získané poznatky a informace.
The Ways of Conduct of Disabled Population Facing Stereotypes Practised by Majority Population
Keywords: majoritní společnost; osoba se zdravotním postižením; postoj; stereotyp; zakotvená teorie; majority society; handicapped person?s; attitude; stereotype; grounded theory