Hodnocení chovu krav bez tržní produkce mléka na ekologické a konvenční farmě - Roušalová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo porovnat chov krav bez tržní produkce mléka v zemědělských podnicích s odlišným způsobem hospodaření. Oba podniky se nachází ve shodných klimatických podmínkách podhorské oblasti Blanského lesa. Do sledování bylo zařazeno stádo čistokrevných plemenic plemene aberdeen angus z konvenčního podniku, na ekologické farmě jsou chovány kříženky s vyšším podílem krve plemene aberdeen angus. V obou podnicích byly sledovány shodné ukazatele (reprodukce plemenic, zdravotní problematika krav a telat, management stáda, výživa, technika pastvy a ekonomika chovu). Údaje byly hodnoceny za období dvou let 2005 a 2006.
Evaluation of the bred of cows in the system without market milk production at ecological and conventional farm
Keywords: ekologické a konveční zemědělství; chov krav bez tržní produkce mléka; management stáda; ekonomika chovu; organic farming and conventional agriculture; suckler cows; management of herd; economy of breed