Lévinasovo pojetí odpovědnosti, existence, smrti a spásy - Slavíčková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá určitými pojmy ve filosofii a myšlení Emmanuela Lévinase: odpovědností, existencí, smrtí a spásou. Cílem této práce je systematicky a přehledně objasnit tyto pojmy. První a druhá kapitola pojednávají o životě a díle Emmanuela Lévinase a jeho vztahu k židovství a Talmudu, jelikož židovství mělo veliký vliv na jeho myšlení. Další kapitola se zabývá Lévinasovým pojetím odpovědnosti a vztahem k druhým lidem. Čtvrtá kapitola zpracovává pojetí a rozbor pojmu existence, především Lévinasovo pojetí existence jako anonymního bytí. Poslední kapitola se zabývá filosofickým a náboženským pojetím smrti a spásy.
The conception of the responsibility, the existence, the death and the redemption by Lévinas
Keywords: judaismus; Talmud; odpovědnost; mezilidský vztah; existence; anonymní bytí; smrt; spása; Judaism; Talmud; responsibility; interpersonal relation; existence; anonymous existence; death; redemption