Nedokonalosti trhu práce se zaměřením na odbory - Váchová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá nedokonalostmi trhu práce, konkrétně pak odbory. Cílem je určit úlohu a funkci odborů v České republice. Teoretická část práce se zabývá ekonomickou terminologií z oblasti trhu práce. Vysvětluje rozdíl mezi trhem práce v dokonalých a nedokonalých podmínkách a popisuje příčiny a dopady jeho nedokonalostí. Závěr teoretické části se zaměřuje již na problematiku odborů, jejich ekonomické postavení, právní úpravu a používané strategie. Praktická část popisuje historii odborů ve světě, především pak v České republice. Nabízí náhled na odborovou organizovanost v USA a Evropě, která je doložená vývojem počtu odborářů včetně aktuálních dat. Vzhledem k zaměření práce na Českou republiku, pojednává práce dále o největší organizace odborů ČMKOS, jejích cílech a aktivitách. Praktická část je pomyslně rozdělena do dvou částí pro zachování objektivity, a sice na část poukazující na pozitivní vliv odborů a část, která dokládá jejich negativní dopad na trh práce. Závěr práce nastiňuje trend trhu práce a odborové organizovanosti.
Imperfections in the labor market, focusing on trade unions
Keywords: trh práce; odbory; odborové svazy; mzdy; stávky; zaměstnanci; labour market; trade union; unionism; wages; strike; employees