Návrh a ověření intervenčního pohybového programu zaměřeného na posílení mezilopatkových svalů u volejbalistek - Maroňová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřená na intervenční pohybový program pro volejbalistky se zaměřením na posílení mezilopatkových svalů. Cílem bylo vytvořit a realizovat tříměsíční intervenční pohybový program na posílení mezilopatkových svalů, který probíhal dvakrát týdně. Byly použity dvě metody šetření. První metoda byla využita obsahová analýza literárních zdrojů. Druhou metodou je intervenční pohybový program. Tento intervenční pohybový program mi pomohla vytvořit fyzioterapeutka, která mi byla nápomocná při vybírání cviků na posílení mezilopatkových svalů. Pro výzkum byly vybrány volejbalistky z klubu SŠK Demlova ve věku 13-15 let. Během tříměsíčního intervenčního programu došlo u 6 participantek z 13 k rapidnímu zlepšení scapulohumerálních rytmů. Došlo ke zlepšení držení těla a odstávání lopatek u participantek.
esing and verification of an intervention exercose program aimed at strengthening the inter scapular muscles in volleyball players
Keywords: mezilopatkové svaly; volejbal; kompenzační cvičení; zdraví; pohybová aktivita; Interscapular muscles; volleyball; compensatory exercise