Individuální značení drobného hmyzu a jeho využití při popisu společenstev a migrace semiakvatických ploštic (Heteroptera: Gerromorpha) stojatých i tekoucích vod Novohradských hor - Vojířová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Experimenty založené na metodě zpětných odchytů (''mark-recapture'' experimenty) lze využít k odhadu početnosti přírodních populací, pro sledování disperze skupin či jednotlivců v populaci a to pomocí skupinového, respektive individuálního značení. Semiakvatické ploštice (Heteroptera: Gerromorpha) byly v terénu mnohokrát značeny a odchytávány během výzkumů, individuálních značení bylo však nepoměrně méně, neboť toto značení je u malých druhů hmyzu nesnadné. Cílem této práce bylo vyvinout metodu individuálního značení semiakvatických ploštic tak, aby splňovala podmínky použitelnosti: trvanlivost, čitelnost a nezávadnost pro značené jedince. Jako pokusné organismy byly vybrány semiakvatické ploštice Aquarius paludum, Gerris lacustris, Limnoporus rufoscutellatus (Gerridae) a Velia caprai (Veliidae). Dalšími cíli bylo pokusit se pomocí této metody popsat abundanci sledované populace a sledovat disperzi vybraných druhů na tekoucích vodách (V. caprai) a na vodách stojatých (bruslařky č. Gerridae). Na základě modifikací používaných metod se podařilo vyvinout novou metodu individuálního značení semiakvatických ploštic. Tato metoda se po řadě testů a terénním výzkumu ukázala jako vhodná, neboť splnila základní podmínky pro značení hmyzu. Pomocí této metody byla odhadnuta abundance sledované populace a byla popsána disperze vybraného druhu (V. caprai) na tekoucích vodách, přičemž byly zodpovězeny i dílčí otázky této práce. Bylo potvrzeno, že jedinci V. caprai se průkazně pohybují mezi sledovanými úseky vodního toku. Tato tendence k pohybu je větší, než tendence zůstat na místě vypuštění. Získaná data také ukazují na průkazně vyšší pohyb jedinců V. caprai ve směru proti proudu vodního toku. Jako signifikantní byla shledána i tendence jedinců V. caprai k větší vzdálenosti překonané při pohybu směrem nahoru, než dolů. Nebyl potvrzen statisticky průkazný rozdíl v překonaném výškovém rozdílu, ve směru nahoru/dolů po vodním toku. Ve všech dílčích otázkách byl zároveň porovnáván rozdíl ve sledovaných jevech mezi pohlavími a generacemi, který však nikde nebyl signifikantní. Pohyb dospělců hladinatky V. caprai tak lze popsat jako protiproudnou migraci, typickou pro hmyz tekoucích vod. Část studie probíhající na stojatých vodách odhalila, že jedinci G. lacustris se pohybují po vodní hladině rybníka, ale ne ve větší míře, než zůstávají na místě. Naproti tomu, jedinci A. paludum se průkazně vzdalují z místa vypuštění, spíše než zůstávají na místě, přičemž překonávají více úseků (větší vzdálenost) než jedinci G. lacustris.
Individual marking of small insects and its usage in describing societies and migration of semiaquatic bugs (Heteroptera: Gerromorpha) in lentic and lotic habitats of Novohradské Mountains.
Keywords: semiakvatické ploštice; Gerridae; Veliidae; individuální značení; {\clqq}markrecapture`` experiment; disperze; abundance; semiaquatic bugs; Gerridae; Veliidae; individual marking; mark-recapture experiment; dispersion; abundance