Možnosti a význam fyzioterapie u diabetické polyneuropatie - Štíchová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku onemocnění diabetickou polyneuropatií. Diabetická polyneuropatie je jednou z nejčastějších chronických komplikací interního onemocnění diabetes mellitus. Jde o poškození funkce periferních nervů senzitivních, motorických i autonomních. Destrukce nervů probíhá v tomto případě na základě dlouhodobé hyperglykémie. Díky variabilitě úrovní a lokalizací postižení se polyneuropatie vyznačuje velkým množstvím různých klinických příznaků bolestmi, parestéziemi, svalovou slabostí, parézami apod. Pro pacienta je tedy toto onemocnění velmi nepříjemnou záležitostí a v budoucnu může způsobit i invaliditu. Hlavním cílem mé bakalářské práce je podat základní teoretické informace o onemocnění diabetem mellitem a diabetickou polyneuropatií a informovat o možnostech léčby a prevence v rámci fyzioterapie. Výzkumným cílem bude uvést některé fyzioterapeutické techniky do praxe dle symptomů a potřeb vybraných pacientů a zhodnotit celkovou efektivitu terapie. První dvě kapitoly teoretické části se zabývají diabetem mellitem a diabetickou polyneuropatií obecně. Obsahují stručnou anatomii a informace, v čem dané onemocnění spočívá. Kapitola tři popisuje vyšetření, prováděná při diagnostice polyneuropatie. Čtvrtá část poté informuje o léčbě diabetické polyneuropatie celkově a konečně pátá o možnostech fyzioterapie v rámci tohoto onemocnění. Praktická část byla realizována formou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvořilo šest pacientů interní ambulance MUDr. Jitky Brádlerové v Lázních Aurora Třeboň. U pěti z nich již byla diagnóza diabetické neuropatie prokázána, u jedné pacientky je zatím ve stadiu suspektním. Každá z kazuistik obsahuje podrobnou anamnézu, kineziologický rozbor a základní neurologická vyšetření, dále pak krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán. V sedmé části práce proběhlo subjektivní i objektivní vyhodnocení efektivity zvolené terapie, které je dále okomentováno v diskuzi a závěru. U všech pacientů došlo ke zlepšení jejich stavu, což dokazuje, že terapie byla zvolena správně. Bakalářská práce může být využita jako ucelený přehled informací o problematice diabetu a diabetické polyneuropatie, fyzioterapeutických metodách a jejich významu v léčbě a prevenci diabetické polyneuropatie pro studenty fyzioterapie, fyzioterapeuty, ostatní zdravotnický personál i laickou veřejnost.
Possibilities and importance of physiotherapy in diabetic polyneuropathy
Keywords: diabetická polyneuropatie; diabetes mellitus; fyzioterapie; rehabilitace; neuropatická bolest; diabetic polyneuropathy; diabetes mellitus; physiotherapy; rehabilitation; neuropathic pain