Literárně dramatická výchova v mateřské škole - Madarászová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2017)
Ve své bakalářské práci představuji pojetí literárně dramatické výchovy v jedné konkrétní mateřské škole. Teoretická část vymezuje klíčovou terminologii, popisuje literárně-dramatickou činnost podle kurikulárních dokumentů (Rámcově vzdělávací program pro předškolní vzdělávání a Školní vzdělávací program mateřské školy Vodňany) a vývojovou charakteristiku dané věkové skupiny - dětí předškolního věku. Jádro práce spočívá v popisu základních literárních žánrů a metod literárně-dramatické oblasti. Součástí práce je analýza literárně dramatických aktivit jednoho školního roku v MŠ Vodňany (Smetanova 204). Praktická část představuje vytvoření a ověření sady pracovních listů pro literárně dramatickou oblast i s následnou reflexí. Tato část dále obsahuje rozhovor s vybranými učitelkami výše zmíněné školy.
Literary drama education in kindergarten
Keywords: Literárně dramatická výchova; mateřská škola; děti předškolního věku; osobnost učitele; Rámcově vzdělávací program pro předškolní vzdělávání.; Literky dramatic education; numery; preschool children; teacher personality; framework educational programme for preschool education.