Život v azylovém domě z pohledu klienta - Novotná, Karolína (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své bakalářské práci se zabývám potřebností domova pro matky s dětmi. V vodní části je vymezen pojem azylového zařízení a standardů kvality sociálních služeb. Je zde také zmíněno postavení otců jako samoživitelů. Dále jsou zde vyjmenovány důvody, které vedou k bezdomovectví žen. Ve třetí části se zabývám podmínkami, jenž panují v domovech a zákony upravujícími práva dětí. V závěru teoretické části se zaobírám charakteristikou a typologií žen, které tuto formu pomoci vyhledávají. Z výzkumu vyplynul, že klientky jsou vesměs v azylovém domě spokojeny a chtějí svoji obtížnou situaci řešit vyhledáním vlastního ubytování.
Life in an azylum house from the point of view of a client
Keywords: azylový dům; rodina; domácí násilí; dysfunkční rodina; Syndrom CAN; psychická deprivace; azylum house; family; domestic violence; dysfunctional family; Child Abuse and Neglect syndrom; psychical deprival syndrome