Role školního speciálního pedagoga v podpoře žáků s ADHD na základní škole - Vojtěchová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním tématem diplomové práce je podpora žáků s ADHD, kterou jim na základní škole poskytuje školní speciální pedagog. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V první kapitole teoretické části je představena profese školního speciální pedagoga, jeho osobnost a činnosti, které ve své práci vykonává. Nechybí ani zakotvení této profese v legislativě a představení ostatních pracovníků ze školního poradenského pracoviště. Druhá kapitola se krátce věnuje vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami. Ve třetí kapitole je popsán syndrom ADHD, jeho projevy a motivace žáka s ADHD k učení. Čtvrtá a poslední kapitola je zaměřená na podporu, kterou žákům s ADHD poskytuje školní speciální pedagog. Praktická část pomocí kvalitativního výzkumu zkoumá, jak vypadá podpora žáků s ADHD v praxi. Nejprve je zde stanovený cíl výzkumu a výzkumné otázky. Dále je zde popsána metodologie výzkumu, která zahrnuje hloubkový rozhovor, jenž by použitý k získaní odpovědí na výzkumné otázky. Popsané je i místo šetření, které bylo k výzkumu vybráno. A v závěru praktické části jsou zhodnoceny výsledky výzkumu.
The role of special education teacher in supporting pupils with ADHD in primary school.
Keywords: Žák s ADHD; školní speciální pedagog; podpora; učitel; základní škola; spolupráce; Student with ADHD; school special educator; support; teacher; elementary school; cooperation