PCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivech - Josková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářská práce bylo shrnout v teoretické části problematiku genetických modifikací a jejich hlavní využití. Dalším úkolem bylo popsat různé používané metody detekce geneticky modifikovaných rostlinných produktů a jejich vlastnosti. Praktická část je zaměřena na izolaci DNA z různých potravin a krmiv obsahující sóju. Pomocí metody PCR byly vzorky testovány na přítomnost DNA sóji, promotoru CaMV a transgenu pro odolnost k herbicidu Roundup. V rámci této práce bylo testováno celkem 42 vzorků a 5 z nich obsahovalo sóju transgenní.
PCR detection of genetically modified soy in food and feed
Keywords: sója; PCR; GMO; potraviny; krmiva; soy; PCR; GMO; food; feed