Zásady ošetřovatelské péče o dítě s akutním ledvinovým selháním - Holubcová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce Zásady ošetřovatelské péče o dítě s ledvinovým selháním se zabývá ošetřovatelskou činností na nefrologické a kardiologické jednotce intenzivní péče Fakultní nemocnice v Motole. Akutní selhání ledvin je definováno jako stav, kdy dojde k náhlé, většinou reverzibilní poruše funkce ledvin, které byly zcela v pořádku nebo jen málo poškozené. Kromě medicínského přístupu k tomuto onemocnění je u akutního selhání ledvin nezbytně nutná vysoce kvalifikovaná ošetřovatelská péče. Při ošetřovatelské péči o nemocné děti je nezbytná týmová práce. Dítě s akutním selháním ledvin vyžaduje vždy hospitalizaci v podmínkách intenzivní péče.Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části práce je pozornost věnována současné problematice ošetřování dítěte s akutním selháním ledvin. Práce také zahrnuje anatomii a fyziologii ledvin a základní nefrologické pojmy. Pozornost je rovněž zaměřena na vyšetřovací metody, komunikaci s pacienty a ošetřovatelské diagnózy. Nechybí seznámení s eliminačními metodami a ošetřovatelskou péčí o dítě, pokud se tyto eliminační metody využívají.
PRINCIPLES OF NURSING CARE OF THE CHILD WITH ACUTA RENAL FAILURE
Keywords: Sestra; dítě; ledviny; akutní selhání; ošetřovatelská péče; nurse; child; kidney; acute failure; nursing care