Zabezpečení nouzového zásobování elektrickou energií u nemocnic v Jihočeském kraji. - Šíma, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce má za cíl posouzení zajištění náhradních zdrojů elektrické energie u nemocnic v Jihočeském kraji. V kapitole Současný stav je stručně charakterizována výroba elektrické energie, historie elektrárenství na území České republiky, elektrizační soustava, kde jsou uvedeny základní prvky elektrizační soustavy včetně její stability a bezpečnosti. Mimo jiné je zde uveden i pojem blackout a jeho možné dopady na společnost. Dále se tato kapitola zabývá infrastrukturou s asociací na kritickou infrastrukturu a její historii. V závěru této kapitoly je zmíněno fungování zdravotnictví za krizových stavů včetně charakteristiky nemocnic a nouzových zdrojů, které nemocnice využívají. Pro výzkum byla využita kvalitativní metoda sběru dat, přičemž data byla získána technikou řízeného rozhovoru a sekundární analýzou dat od kompetentních pracovníků nemocnic Jihočeského kraje, kteří mají na starost či se zabývají problematikou zajištění nouzového zásobování elektrickou energií.
Security of emergency energy supply in the hospitals of the South Bohemian Region.
Keywords: Blackout; Elektrická energie; Elektrizační soustava; Kritická infrastruktura; Nemocnice Jihočeského kraje; Nouzové zásobování elektrickou energií; Blackout; Electric power; Power distribution system; Critical infrastructure; Hospitals of South Bohemian; Emergency electric power supply