Humor jako důležitý psychologický fenomén - Lencová, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá humorem v pojetí psychologie. Formou přehledové studie se snaží globálně uchopit fenomén humoru v rámci psychologické disciplíny. Nejdříve se pokouší definovat humor v souvislosti s příbuznými pojmy a následně za podpory jednotlivých teorií humoru. Dále je zaměřena na rozmanité psychologické aspekty humoru, ve smyslu specifik humorného procesu a vývoje humoru od dětství. Zabývá se též humorným výzkumem, metodami měření a možnými oblastmi empirického zaměření. Konkrétně se snaží objasnit osobnostní rozdíly ve vnímání a oceňování humoru, možný vliv humoru na zdraví, jeho sociální aspekty, ale i negativní vlivy a možné uplatnění v psychoterapii. Cílem bakalářské práce je pomocí převážně zahraniční literatury poskytnout empirický rámec informací o humoru z hlediska rozmanitých oblastí psychologie, pokusit se objasnit možný pozitivní, ale i negativní vliv humoru na člověka v jeho každodenním životě a představit tak humor jako fenomén hodný většího psychologického zájmu.
Humor as an important psychological phenomenon
Keywords: humor; smysl pro humor; smích; komika; psychologie humoru; výzkum humoru; humor; sense of humor; laughter; comic; psychology of humor; humor research